Türkçe

İştigal Konuları

 

Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği`nin iştigal alanında yer alan ürünler şunlardır.;

Yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular kapsamında ; patates, domates, soğanlar, şalotlar, sarımsaklar, pırasalar ve diğer soğanımsı sebzeler, lahanalar, karnabaharlar, alabaşlar, yaprak lahanalar ve benzeri yenilen brassicalar, marul ve hindiba, havuçlar, şalgamlar, kırmızı pancar, teke sakalı, kök kerevizi, tuplar ve benzeri yenilen kökler, hıyarlar ve kornişonlar, baklagiller( yukarıdaki ürünlerin sadece taze ve soğutulmuş olanları), geçici olarak konserve edilmiş fakat bu halleriyle derhal yenilmeye elverişli olmayan sebzeler, kurutulmuş sebzeler, kuru baklagiller, manyok, ararot,salep, yer elması, tatlı patates ve yüksel oranda nişasta veya inülin içeren benzeri kök ve yumrular, pişirilmemiş, buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş ve dondurulmuş sebzeler.

Yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular dışındaki fasıllar : Hindistan cevizi, brezilya cevizi ve kaje cevizi (taze veya soğutulmuş)(kabuğu çıkarılmış veya kabuğu soyulmuş olsun olmasın), kestane,muz (plantain dahil) (taze veya kurutulmuş), hurma (taze veya kurutulmuş), incir(taze), ananas, avokado armudu,guaya armudu, mango ve mangost, turunçgiller (taze veya kurutulmuş), üzümler (taze), kavunlar(karpuzlar dahil) ve papaya (taze), elma(taze), armut(taze), ayva(taze), kayısı (taze), kiraz (taze), şeftali (nektarin dahil) (taze), erik ve çakal eriği(taze), diğer taze meyveler.

Sert çekirdekli meyveler; pişirilmemiş veya buharda ve suda kaynatılarak pişirilmiş, dondurulmuş (ilave şeker veya diğer tatlandırıcılı maddeler katılmış olsun olmasın)

Geçici olarak konserve edilmiş fakat bu halleriyle derhal yenilmeye elverişli olmayan meyveler ve sert kabuklu meyveler (örneğin; kükürtdioksit gazı kullanılarak salamurada, kükürtlü su içinde geçici olarak konserve edilmiş).

Sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler ve bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen müstahzarlar (salçalar dahil), soslar ve müstahzarları, çeşni ve lezzet verici karışımlar (domates ketçapı dahil).

Meşrubatlar (su dahil), alkollü içkiler ve sirke, gül suyu ve gül yağı.