Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü 2011 yılındaki ihracat rekoru ile 2023 İhracat Stratejisi çerçevesindeki hedeflerini çok önceden gerçekleştireceğinin sinyallerini verdi.
Sektörün önemli temsilcilerinden İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tuncay Sagun, 2011 yılı ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede "İhracat hedeflerin konduğu 2008 yılında yaşanan ekonomik buhran ve sonrasındaki durgunluğa, 2011 yılı başında Kuzey Afrika ülkelerinde ve çevre ülkelerimizde çıkan kargaşa ve yönetim değişikliklerine ve hepsinden önemlisi AB bölgesinde patlak veren ekonomik kriz sonrası dolar ve euro paritesindeki dengesizlik ve talep daralmasına rağmen sektörümüzün dimdik ayakta durması gelecek adına bize ve ülkemize büyük ümitler vermektedir” diye konuştu.
Sagun, "Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından, 2008 yılında ilk adımları atılan 2023 İhracat Stratejisi çerçevesinde istişare toplantıları ve çalıştaylarını yapan Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörü paydaşları, o günlerde 850 milyon dolar ihracatı değerlendirirken bu işe kendini adayan taraflara, bürokrasiye; 2023 yılı için 2,4 milyar dolarlık bir ihracat hedefi ve yıllık 8% ihracat artışı için söz vermişlerdi. Söz ağızdan bir kere çıkar, 2023 ihracat stratejisi için hedefimizi koyduk gereğini en iyi şekilde yapıyoruz, gelinen nokta bunun en açık göstergesidir, geçen yıl ihracatı %16 artış gösteren sektörün ihracatı bu yıl %48' artmıştır” dedi.
Sektörün bilinirliliğin artmasının, sektör için bir sinerji ortamı yarattığını belirten Sagun sözlerine şöyle devam etti.” Son üç yılda ihracatını yaklaşık iki katına çıkaran sektör için çalışmalarımız hız kesmeden devam etmiştir. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak, çalışmalarına birebir katılım sağladığımız Su Ürünleri Tanıtım Grubu ile ortak projelere imza atılmış ve Birliğimizce yapılan çalışmalar tanıtım grubunca realize edilmiştir. Dünyanın en büyük su ürünleri fuarı olan "European Seafood Exposition - Avrupa Su Ürünleri Fuarı”na yönelik 8 yıldır başarılı bir milli katılım organizasyonu Birliğimizce gerçekleştirilmektedir. Anılan fuarda Su Ürünleri Tanıtım Grubu ile ortak çalışmalar yapılmış, özellikle bu yıl büyük başarı sağlanmıştır. Su Ürünleri grubu 2011 yılında 447 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmiştir. Sektörün 2012 yılı hedefi 550 milyon dolardır.
Tuncay Sagun ayrıca "Su ürünleri grubu ihracatından sonra en fazla ihracat yapan alt gruplar sırası ile kanatlı eti ve yumurta olmuştur. Kanatlı eti (tavuk, hindi eti) ihracatı 2011 yılında 386 milyon dolar, yumurta ihracatı ise 286 milyon dolarlık bir rakama ulaşarak tarihi bir rekora imza atmıştır.” Dedi.
2011 yılında kurulan ve Sekretarya hizmetleri İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yapılan Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu'nun düzenlediği yurtdışı organizasyonların ve pazara giriş engellerini kaldırmak için verdiği uğraşların Kanatlı eti ve ürünleri ihracatına ciddi katkılar sağladığını dile getiren Sagun geçen yıl 320 milyon dolar ihracat yapan Kanatlı eti ve ürünleri sektörünün bu yıl 670 milyon dolar ihracat rakamına ulaşarak geçen yılki ihracat rakamını iki katına çıkardığını belirtti. Sektörün 2012 yılı hedefi 850 milyon dolardır.
Süt ürünleri ürünleri grubunda (197 milyon dolar) da istikrarlı ihracat artışının devam ettiğini belitten Sagun, 2012 yılında yurt içinde bürokrasi turları yaparak yapısal sorunları ve hammadde sorunlarını çözerek, yurtdışında fuarlar, info standlar, sektörel heyetler ve tanıtım çalışmaları ile bilinirliliği artırıp Türkiye Markasını ön plana çıkararak ve potansiyel pazarlarda pazara giriş engellerini kaldırmak için çeşitli lobi faaliyetlerinde bulunacaklarını belirtti.Pazarları her alt sektör için çeşitlendirmenin birinci amaçları olduğunu belirten Sagun, tüm yaşanan sıkıntılara, ağır rekabet şartlarına ve omuzlarında taşıdıkları ağır yüke rağmen ihracatçılarımız önümüzdeki yıl önünü daha açık görmektedir. Sektörün ihracatının 2012 yılında 1.8 milyar doları geçeceğini öngörüyoruz dedi.